torsdag den 7. marts 2024

From villa de Leyva to Bogota

 


 Idag havde vi bestemt os for, at vi ikke skulle have æg til morgenmad, så René fik noget yoghurt med blåbær, banan, æble og peberfrugt, og jeg fik en gulerod med peberfrugt og blåbær, det var virkelig dejligt med noget andet til morgenmad end røræg og brød. Jeg glæder mig til, at komme hjem , og få noget keffir til morgenmad.

Efter maden pakkede vi vores lille rygsæk og gik ud i den smukke by. Villa de leyva, er min favorit by, af alle byerne i Colombia vi har besøgt.

Her er en helt speciel og ubeskrivelig dejlig energi og ro. Og så er byen bare wauw... atmosfæren og de lokale er ualmindelige rare mennesker, og byen har en helt unik charme. Jeg kunne sidde timevis oppe på torvet og bare kigge ud over det brostensbelagte torv.

Da vi gik gennem gaderne efter vi havde været oppe på torvet, spurgte vi et par taxi chauffører om prisen på transport ud til 

El Infiernito" (Det lille helvede). Dette er et arkæologisk område beliggende cirka 5 kilometer udenfor  Villa de Leyva.  Stedet er en gammel Muisca ceremoniel plads, også kendt som et solobservatorium eller en astronomisk kalender. Vi fandt en taxi til rimelig pris og glædede os til at komme ud at se observatoriet.

Men vi blev nu slemt skuffede. 

Pladsen bestod af en række opretstående stenformationer, der eftersigende danner forskellige geometriske figurer og linjer, der er orienteret mod solens position ved solopgang og solnedgang på forskellige tidspunkter af året. Disse stenstrukturer fungerede som en slags kalender eller astronomisk observatorium for Muiscas, den indfødte civilisation, der beboede området før den spanske erobring.

Muiscas var dygtige astronomer og havde avanceret viden om solens og månens bevægelser, samt andre himmellegemer. De brugte El Infiernito til, at spore disse bevægelser og til, at bestemme tidspunkter for vigtige landbrugsaktiviteter og religiøse ceremonier.

Desværre er mange af stenformationerne på El Infiernito blevet flyttet eller ødelagt gennem årene på grund af menneskelig aktivitet og naturforhold. Men det arkæologiske område er stadig et vigtigt sted for forståelsen af ​​Muiscas kultur og deres avancerede viden om astronomi og tid. 

Alle disse stenformationer fik os til at gå og grine, og tage billeder af næsten hver og en. Jeg har set flere observatorier rundt omkring i verden, men aldrig med disse formationer. Alle de mange stenformationer lignede nærmest fallos symboler, og en slags fascination af de mandlige kønsdele, hvilket gav os en sjov og god start på dagen. 

Seværdigheden var hurtigt overstået og vi nød turen tilbage til Villa de leyva på gåben ad små veje blandt små landsteder.

Vi kom også forbi casa terracota.

Casa terracota er kunstnerisk og bæredygtigt projekt skabt af den colombianske arkitekt Octavio Mendoza Morales.

Casa Terracota er bygget helt af ler og er verdens største bygning i dette materiale. Vi indløste ikke entre derhenne men gik bare forbi.

Bygningen er et imponerende eksempel på organisk arkitektur og har en unik, skulpturel udformning med snoede former og buede linjer. Den blev opført over en periode på flere år og blev fuldført i 2012.

Da vi kom retur til byen gik vi op på plaza mayor og satte os. Rene fik en kop kaffe og jeg drak noget vand.  Dernæst gik vi ind i kirken heroppe og beundrede den store "guldbelagte" alter tavle.

Vi gik dernæst gennem de små gader og besluttede os for, at gå hen og købe en returbillet til Bogota, og så tage en sanwich med i bussen

Bus turen gik upåklageligt og hurtigt, indtil vi nærmede os Bogota, så begyndte aflæsning pg påstigning, som vi heldigvis havde været foruden de første mange kilometer.

Vi stod af på terminal norte, og skulle dernæst de sidste 15 kilometer ind til centrum med bybussen.

By bussen vi skulle med, kunne vi se havde sidste stop 1 kilometer før kabelbanen. Kabelbanen går fra 2600 meters højde op på toppen til Montserrat klosteret. Heroppe fra har man view ud over hele Bogota - så det blev vi enige om at gøre idag. Det passede med, at vi kunne tage derop, og se solnedgangen over Bogota


Montserrat-klosteret, eller "Santuario del Señor Caído de Monserrate", er et historisk og religiøst sted beliggende på toppen af bjerget Monserrate, som stiger majestætisk op over byen. Klosteret er et vigtigt pilgrimsmål, som ligger oppe i 3160 meters højde.

Klosteret er dedikeret til Virgin of Monserrate, en katolsk helligdom, der æres af millioner af troende fra hele verden. Ifølge traditionen udførte jomfruen mirakler for at helbrede de syge og beskytte de troende.

da vi kom op på toppen havde vi en fantastisk panorama udsigt ud over hele Bogota, og udsigten var betagende.

Området heroppe er stort, og vi valgte at gå crucifix stien rundt. Crucifix stien var ligesom den vi gik i salt kathedralen, hvor man følger Jesus' historie om korsfæstelsen. 

Imens vi var heroppe kom der pilgrimme med blomster. 

Mange troende foretager pilgrimsrejser til Monserrate-klosteret for at bede og søge guddommelig nåde. Nogle vælger at klatre op ad bjerget til fods som en del af deres religiøse praksis, mens andre foretrækker at tage kabelbanen ligesom vi gjorde. 

Da vi kom ned med kabelbanen, gik vi ned og fandt det hostel hvor vi havde efterladt vores store rygsække. Vi fik tjekket ind for dernæst at gå ud at få lidt at spise.

Vi er nu retur på vores hostel, denne her gang bor vi bare endnu længere væk fra det fælles toilet, så det er med at holde dig hele natten


Godnat! 


























Ingen kommentarer:

Send en kommentar