tirsdag den 13. februar 2024

Carnaval de Barranquilla


Både René og jeg fik lukket øjnene i nat og sovet, Tiltrods for at vores senge var nogle ualmindelige hårdtoppustede luftmadrasser, at de mange andre logerende  backpackere kom væltende hjem flere gange i løbet af natten, talte højtlydt og lyste rundt med deres telefoner...

Det var dejligt med noget søvn, hvad enten det var godt eller skidt - lidt har også ret, og afhjælper heldigvis jetlag - så nu er jeg klar til at indtage verdens 2. Største karneval.

Karnevallet i Barranquilla tiltrækker tusindvis af besøgende fra hele verden, heriblandt Rene og jeg, alle  ønsker vi at opleve den unikke festlige atmosfære og de farverige udtryk af kultur, tradition, rytme, dans og farver.  Til info kan jeg oplyse for fristede, at karnevallet kan opleves hvert år, og finder sted fire dage før askeonsdag.

Barranquilla Karnevalet er et af de ældste og vigtigste kulturelle og folkloristiske festligheder i colombia, og er som sagt en blandt de største karnevalsfestivaller i verden. 

Begyndelsen af denne festival mener man går tilbage i tiden til den spanske erobring, da denne form for tradition faktisk kommer fra Europa, og blev introduceret lidt efter lidt af spanierne og portugiserne i Amerika.

Barranquilla-karnevallet har dog også sin oprindelse i fejringer afholdt i Cartagena i kolonitiden. I kolonotiden plejede afro-efterkommerne at gå på gaden danse,  synge og spille på typiske musikinstrumenter iført særlige kostumer.

Blandt de mest traditionelle kostumer af Barranquilla karnevallet er marimonda. Marimonda repræsenterer den muntre ånd hos manden, der er født i Barranquilla, og tjener som en hån mod den herskende klasse i slutningen af 1800-tallet. Et andet kostume er garabatoen, som bruges i Garabato-dansen, hvor den portrætterer et møde mellem liv og død. 

Hvis man kigger tilbage i tiden, er den 

første bemærkelsesværdige dato i karnevalets historie, kroningen af den første karnevalskonge eller kong Momo i 1888, og i 1899 blev den første karnevalspræsident udnævnt. I løbet af 1900-tallet blev der etableret mange karnevalstraditioner såsom det første Battle of Flowers (i 1903). I 1918 opstod den første udnævnelse af karnevals dronningen, og i 1967  blev Den Store Parade  indført, mens orkester- og musikkonkurrencerne først blev tilføjet i 1969. 

I 2002  blev karnevallet erklæret for en national kulturarvsbegivenhed, der bevarer byens kultur og traditioner.

Barranquilla Karnevalet er ikke kun en lokal begivenhed, men en fejring af Colombias kulturelle rigdom og blev i 2008  anerkendt som en del af verdens immaterielle kulturarv af UNESCO.


Med den voksende succes i det tyvende århundrede, og anerkendelsen fra unesco, er Barranquilla karnevallet blevet  til en professionel begivenhed, som modtager en bred mediedækning. Dette har givet byen mange økonomiske fordele, og priserne skulle efter sigende stige under afviklingen. Det er dyrt og svært at finde noget at bo i, og også en af grundene til, at vi valgte at catche up med 20 andre backpackere og leje et hus som vi alle kunne sove i.

Da vi vågnede imorges gik vi ud for at finde lidt at spise, og et simkort med data til vores telefoner, for dernæst at slentre ned gennem byen mod Via 40, som skulle være vært for grand parada. 

Jeg havde læst man skulle komme i god tid, og paraden skulle afvikles kl. 13.00, så vi ville gå derned til kl. 12.00 så vi kunne sikre os nogle gode pladser.

Der var en højlydt afspilning af musik alle steder på vejen derned, folk var i festligt lag, og der var svært at holde kroppen og sine hofter i ro.vi kom ned til vejen hvor karnevallet skulle foregå og fik fundet nogle gode pladser og glædede os til kl. 13.00.

Klokken blev 14.00 og der kom stadig intet optog... ind imellem kom der dog enkelte gående på vejen, men det var blot underholdning til de mange tilskuere som stod og ventede på, at karnevallet skulle sætte igang.

Kl. 14.30 gik karnevallet igang, og vi blev sprøjtet til i hvidt skum, som de mange blandt publikum havde med på dåser.

De fleste af os var iklædt neon farvet tøj, og jeg havde købt et pandebånd på vejen ned til Via 40.

Da karnevallet startede var det fuld af enrgi og livlighed. Der var masser af Musik og dans spiller.  festivalen inkluderer  konkurrencer, hvor de bedste kostumer og præstationer bliver belønnet.

Hvert år vælges en "Carnival Queen"  gennem en konkurrence, og hun bliver et ikon for årets begivenheder under hele karnevallet.

Det er en begivenhed som befolkningen går meget op i. Allerede i januar måned og inden karnevallets start er der en stor seance på Plaza de la Paz, hvor borgmesteren fra Barranquilla giver karnevals dronningen nøglerne til byens karneval.

Det er virkelig en fire dages festivals fest med farver, parader, gadefester, kostumer og meget mere. 


Denne fire dages festival starter med en gigantisk parade kaldet La Batalla de Flores (Slaget om blomster).det er En seks timers parade, og er den største parade i karnevallet, her bliver  karnevalets konge og dronning kronet.

Denne nåede vi desværre ikke at opleve, vi så kun Grand Parada (Grand Parade) som bød på et svimlende udvalg af salsa, cumbia og folkemusik.  

Vi stod som tidligere nævnt på første række, og efter vi havde overværet paraden i 2 timers tid  blev vi enige om at nu havde vi set karneval. Vores hoveder var ved at sprænges af højt musik og vi trængte til ro. 

Imorgen skulle der komme en parade, Joselitos død – en mytisk karakter, der symboliserer afslutningen på begivenheden. Dette er i det væsentlige to parader – en med grædende kunstnere iført sort eller hvidt, som sørger over Joselitos død, mens de andre parader repræsenterer glæden ved en stor fest.

 Efter vi så den fantastiske parade gik vi op for at finde et sted at spise, uden højlydt musik. Det var en større opgave, da barranquilla enmer af musik i karnevalsdagene. Derfor blev vi enige om, da vi sad og spiste, at vi ville gå tilbage til huset med vores ting, pakke og finde en bys videre til Santa Marta.

Så kunne vi også få en stille og fredelig nat uden forstyrrelser af de andre backpackere som boede i huset.

Da vi kom retur i huset så jeg til min store overraskelse at jeg var blevet ildrød og skoldet i ansigtet, hvilket jeg ikke forstod!?

Jeg havde jo smurt mig ind i solcreme fra morgenstunden, endda en ekstra god solcreme, som kun er til ansigtet. Vi talte om den måske var blevet for gammel, eller ikke havde nok faktor, så jeg ville lige finde den frem og tjekke, og tog derfor mine briller på. Til min store forskrækkelse så jeg at jeg var kommet til at tage den med i "aftersun" udgaven 😱 så tror da pokker at jeg er ildrød. Vi stod i middagssolen i 32 graders varme hele dagen, av, av.

Vi fik pakket vores ting, og bestilt en über ned til busterminalen. Vi havde kigget online på, at der burde være en bus 21.45  til Santa Marta, så vi krydsede fingre for at vi kunne få plads.

Da vi kom ned til busstationen var der et kæmpe kaos af mennesker, og selskaber som tilbød busser til Santa Marta. Så jeg udvalgte et selskab som jeg havde set anbefalinger af på en af de colombianske backpack grupper, og vi var så heldige, at de havde en bus med afgang 20.15 - så vi ventede kun et kvarter på busstationen inden afrejse - Santa Marta here we come


Vil du vide mere om rejsen, kan du læse med igen imorgen



 













 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar